Campionatul de cosmetologie. Este timpul să facem pregătiri pentru concurs!

222

Participanții ajung la campionat în diferite moduri: cineva se promovează singur, cineva trimite la conucrs un reprezentat al salonului de frumusețe. Probabil fiecare este convins că el este vrednic titlului. Toți se indispun când piedestalul nu este disponibil. Potrivit observațiilor judecătorilor, unilor dintre participanții de multe ori le lipsește nu atît nivelul de calificare cît experiența competitivă. Numai participînd în mod regulat la competiții profesioniste, puteți învăța să vă concentrați într-o situație foarte complicată a acțiunii publice și să aratați tuturor ce puteți să faceți. În cele din urmă, venind la concurs, vă puteți bucura de atmosfera concurențială, care leagă simultan contacte de afaceri.

Chiar și fără victorie, doar simpla participare la campionat poate afecta semnificativ activitățile profesionale ale concurentului devenind punctul începător în carieră – cum a fost cazul cu participanții și câștigătorii din anii precedenți. Ați putea fi invitat să lucrați într-un loc de prestigiu, pentru a oferi o cooperare pe termen lung, aceasta fiind în afară de devidente morale, un impuls suplimentar pentru a îmbunătăți și mai mult calitățile profesionale.

La rândul său, comitetul de organizare continuă să facă tot pentru ca lucrul participanților să se evalueze cât mai obiectiv posibil. În acest scop a fost dezvoltat un sistem special de jurizare, în juriu au fost invitați experți cu cea mai mare autoritate. Astăzi, juriul este format din 30 de persoane: aceasta ajută de a scapa de subiectivism și în detaliu din mai multe puncte de vedere să se ia în considerare fiecare lucrare. Acest lucru garantează „atribuirea bine-meritată”, în cazul în care atît de mulți oameni au ajuns la un consens, atunci cu siguranță au ales cel mai vrednic.

Rețetă câștigătoare, potrivit pentru toate, nu există. Cu toate acestea, există componentele sale, iar unele dintre ele sunt foarte simple.

  • 1. Înainte de a începe pregătirea, vă rugăm să citiți condițiile regulamentului concursului și cerințele tehnice pentru sarcinele concursului. Ar fi o rușine dacă neîndeplinirea unui punct din regulament va avea un impact negativ asupra rezultatului.
  • 2. Analizați esența cerințelor. Este important să se respecte strict programa turului preliminar și al protocolului în testul final prescris de organizatori. Îmi amintesc de un caz în care juriul în unanimitate a retrogradat pe ultimul loc un finalist demn pentru faptul că planul de îngrijire nu era adecvat pentru diagnosticul modelului și inclusiv tipul masajului terapeutic care este inacceptabil în condițiile concursului.
  • 3. Fiți atent la partea estetică a lucrării. Este important să se respecte strict programul elaborat de organizatori. Mulți cosmetologi, încercînd să câștige, insistent antrenează mîinile, în scopul de a impresiona pe toată lumea cu tehnica sa virtuoasă. Cu toate acestea, procedura cosmetică este evaluată din diferite puncte de vedere, inclusiv din punctul de vedere a esteticii. Cea mai simplă procedură folosind simple produse cosmetice, îndeplinind bine, corect, din punct de vedere tehnic, într-un ritm liniștit(atunci cînd cosmetologul este calm, atunci și modelul se simte confortabil) reușește să producă o impresie mult mai bună decît un simplu masaj, mai mult ca un spectacol.
  • 4. Fiți atenți la proiectarea protocolului a procedurilor finale. În final acest protocol ar trebui să fie la fiecare concurent pe masa sa de lucru. Va trebui să fie programul de algoritm clar definit pentru a fi executat. Textul trebuie să fie scris la calculator. Un protocol elaborat corect va ajuta juriul pentru a evalua respectarea procedurilor prevăzute pentru executarea sa, și dumneavoastră vă va fi mai ușor să-l treceți într-o formă prescurtată în cartela clientului – aceasta vă va asigura de erori în înregistrari.
  • 5. Încercați să vizitați traininguri. Aici organizatorii vă vor expune toate detaliile de pregătire pentru concurs: cum corect să reduceți etapele individuale ale procedurii, care greșeli sunt cele mai des întîlnite, cum să completați cartela clientului. Și vă vor vorbi despre multe alte lucruri care vor fi cu siguranță utile pentru dvs.
  • 6. Deja în pavilion aflîndu-te în condițiile concursului, trebuie amintit faptul că în jur nu e o atmosferă liniștită a salonului, ci o atmosferă a unei sărbători mari profesioniste. Fiți gata în orice moment să vă reorganizați și să răspundeți rapid la situații instabile.
  • 7. Nu ezitați să contactați distribuitorii a mărcii de cosmetică, pe care o veți reprezenta la campionat. Cu siguranță nu vă vor refuza pentru o instruire suplimentară, vă vor oferi informații complete cu privire la produse și programe pentru a vă ajuta să alegeți procedura finala și modelul potrivit. Mai mult decît atît, posibil să vă ofere produse cosmetice pentru concurs, și alte materiale necesare. În concurs se acceptă să utilizați uniforma și prosoape cu logo-ul brandului.

1

După anunțarea rezultatelor celor două campionate anterioare, unii participanți și publicul nu a putut înțelege de ce un concurent a câștigat premii, iar altul fiind nu mai rau – nu. “Nu mai rău – o opinie subiectivă bazată numai pe percepția vizuală al publicului privind lucrările participanților sau cu privire la o evaluare a participanților înșiși. „Determinarea, desigur, este evaluarea judecătorilor. Este demn de amintit faptul că pentru evaluarea participanților judecatorii utilizează, în special, anumite criterii, a căror listă nu este un secret pentru concurenții. Aceste criterii sunt:

  • Starea exterioară a participantului
  • Precizia de diagnosticare;
  • Tehnica de îndeplinire, respectarea strictă a protocolului procedurilor;
  • Îndeplinirea cartelei clientului
  • Estetica de performanță
  • Alegerea motivată a modelului pentru procedura finală

Nominalizarea ” îngrijirea pielii feței și a gâtului”

Deci, unul din principalele criterii – precizia de diagnosticare. Principala sarcină în acest stadiu – de a determina corect tipul de piele și probleme estetice, deoarece în conformitate cu aceasta concurentul trebuie să aleagă un plan de îngrijire și produsele cosmetice. Dacă el va greși la această etapă, toate acțiunile sale ulterioare, din păcate, vor fi „condamnate”.

După cum arată practica, marea majoritate a participanților la categoria “îngrijire pielii feței și a gâtului” în determinarea tipului de piele duce în eroare descuamarea. Ca urmare, în cartelă apare diagnosticul “piele deshidratată” , iar concurentul începe să se ocupe de problema a deshidratării. De fapt, descuamarea pielii poate să apară fie la tenul uscat sau gras. Pentru tenul gras descuamarea de obicei este însoțită de creșterea de onctuozitate, se întîlnește în zonele centrale ale feței, bine definit vizual. Acest tip de descuamare este un semn de seboree, respectiv îngrijirea trebuie să fie pentru tenul gras. Pielea uscată este caracterizat prin descuamare măruntă, abia vizibilă și este mult mai frecventă în zonele periferice ale feei, pe fonul unui sebum scăzut care este un indiciu pentru hidratare.

Dacă descuamarea se observă pe pielea combinată, atunci modul de îngrijire este ales pe baza problemelor ce au prioritate. Concurentul trebuie să reflecte în mod clar în cartelă tipul pielii după cum este necesar (de exemplu, pentru piele combinată), pentru a extinde comentarii în conformitate cu istoria de date. Numai atunci juriul poate lua în considerare rezonabil programul de îngrijire ales.

2

Se întâmplă că diagnosticul este corect, dar alegerea preparatelor cosmetice este incorectă. De exemplu, diagnosticul – ” piele combinată deshidratata,” preparatele sunt luate pentru tenul gras, iar pentru îngrijirea la domiciliu sunt desemnate preparate pentru pielea uscată. După cum s-a menționat deja, în îngrijirea pielii de tip combinat trebuie să fie selectat modul de îngrijire și preparate în conformitate cu problema care are prioritare. În acest caz, nu este clar care este scopul cosmetologului. Lupta cu seboree? Cu pielea deshidratată? Sau ambele simultan?

Un alt exemplu. Participantul remarcă în cartela diagnosticul – “Pielea combinată cu semne de deshidratare pe suprafață” Scopul aplicării unui mijloc protector este definită ca “Realizarea unei pelicule hidrolipidice.” Dar, în primul rând, a determina adâncimea de deshidratare “cu ochiul liber” este imposibil – este nevoie de un dispozitiv special. Prin urmare, diagnosticînd deshidratare, nu se specifică profunzimea ei, este mai bine să dea diagnostic primar indicînd semnele ce îl confirmă. În al doilea rând, cosmetologul nu poate crea hidro mantă a pielii – de acest lucru deja va avea grijă natură, se poate îmbunătăți doar starea ei.

3

Următorul exemplu. Diagnostic: “pielea combinată cu tulburari de echilibru hidro-lipidic”, cu sebum menționat ca “norma”, care la această problemă nu poate fi. Participantul nu menționează în diagnostic că pielea este sensibilă, deși preparatul cosmetic este folosit în special pentru acest tip de piele.

Există formulare chiar mai interesante. În secvența “tip de piele” cosmetologul (medic) indică – “corespunde vârstei biologice.” În primul rând, a determina vârsta biologică este posibil doar prin tehnici speciale. În al doilea rând, de multe ori nu corespunde ca în “pașaport”, de aceea astfel de formulări mai bine să fie evitate.

La unul dintre campionate, s-a descoperit încă acest tip de piele „piele tînără normală cu patch-uri de murdărie în zona obrajilor.” Pentru a rezolva această problema identificată, cosmetologul a utilizat peeling enzimatic – “enzimă inteligentă” – și a avut loc o “procedură universală” folosind “măști universale.” Fără a comenta “murdăria în zona obrajilor”, se va concentra pe “universalitate”. Deci, nu ar trebui să fie, ar trebui să fie o soluție la o problemă specifică! Interesant că, în continuare participantul începe să “lupte cu edem,” care nu sunt diagnosticate, iar în secvența “scopul utilizării mijloacelor” indică “hidratare” – și asta în ciuda faptului că în “diagnosticul a pielii clientului”, el însuși a indicat umiditate ridicată a pielii.

Un alt exemplu: participantul în cartelă nu indică prezența telangiectăzii, dar întreaga procedură are ca scop combaterea rozaceei. În acest caz, scopul său este definit ca „sprijinul vaselor sangvine localizate aproape”, în timp ce formularea este “consolidarea vaselor de sânge.”

O altă greșeală răspîndită. Indicînd în cartelă “tipul de masca”, mulți scriu – “gel”, “emulsie”, etc. Cosmetologii ar trebui să înțeleagă că aceasta este – o formă a materiei prime a cosmeticii, iar sub tipul de mască se înțelege hidratare, regenerare, anti-inflamator, albire și așa mai departe.

Nominalizarea “Îngrijirea corpului”

Mulți participanți din categoria ” Îngrijirea corpului ” confundă definirea problemelor estetice și scopul de corecție. De exemplu, în “definirea problemelor estetice” ei subliniaza – “armonizare a stării generale”, “hidratarea”, “metabolismul crescut de grasime subcutanată.” Cu toate acestea, puteți defini toate scopurile procedurii, iar problema poate fi celulită, leziuni vasculare, scăderea tonusului muscular și turgescenta pielii, ceea ce este o indicație pentru metodele de corecție de mai sus. Poate fi, de asemenea, găsite mai degrabă o formulare ciudat pentru un specialist în problemele estetice – “picioare grele”, pentru corectarea  participantul a ales “masaj anticelulitic cu elemente de drenaj limfatic.”

Aș dori să mă opresc la tehnicile de masaj. Iată câteva denumiri pe care le indică concurenții în cartela clientului “clasice cu elementele de drenaj limfatic”, “drenaj limfatic spaniol”, “masaj facial cu elemente de Jacques”, “hiromasaj”, “chiroplastic”, “exclusiv”, “bio-energic”, etc. Normele includ: în alegerea metodologiei în concurs, cosmetologul trebuie să explice originea acestui masaj. În cazul în care acesta este o metodă de masaj al autorului, este necesar să se prezinte brevetul, dacă este o tehnică aprobată de peste hotare sau autohtonă, este necesar să se dea denumirea exactă. În plus, în cazul în care compania care a dezvoltat tipul de masaj, a prevăzut folosirea de produse unui anumit brand, atunci înlocuirea lor cu mijloace al altui brand este inacceptabil.

În ceea ce privește celelalte secțiuni ale cardului, aici sunt unele citate. Coloana “Recomandări pentru îngrijirea în salon și acasă, regimul alimentar”: “pe măsură- fructe, legume, ierburi și cereale”. Coloana “frecvența și durata de utilizare” – “Mereu”. Coloana “ingredientele” – “măsline”. Dezamăgitor și faptul că 30 la sută din cosmetologi scriu “loțiune” prin litera “e”! Aș dori să vad mai mulți participanți profesionali și competenți în formularea răspunsurilor la toate punctele din cartelă și să acorde o atenție la propria lor limbă.

La rundele finale ale campionatului din anul trecut, juriul au ramas trăsniți când au văzut modelul ce s-a sculat de pe canapea: picioarele ei aproape au atins podeaua, iar ea din ultimile puteri încerca să se țină de marginea canapelei. Cu toate acestea cosmetologul fără oprire continua să efectueze masajul. Această “abordare creativă”, de  a comenta este destul de dificil, dar este “bun” și fără comentarii.

Rețetă câștigătoare, potrivit pentru toate, nu există. Cu toate acestea, acest lucru este atât de interesant – pentru a găsi propria.

Vă mulțumim pentru materialul oferit Tatiana Maiațchi, judecătorul șef al campionatului, președintele camerei de comerț parfum și cosmetică “Calitate”. Director al Centrului de “Cosmetic-Test”, Directorul ANO SIC “Beauty” și Svetlana Antonova, Șeful Comitetului de Organizare al Campionatului Rusiei de Cosmetologie.